Powered By Blogger

niedziela, 25 kwietnia 2010

SUROWE SPAGETTI


Składniki:
-2 średniej wielkości cukinie
-6 pomidorów
-kilka suszonych pomidorów (mogą być moczone w oliwie z oliwek, jeśli nie są , namoczyć je przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem ,,gotowania”)
-ząbek czosnku
- pora
-oliwa z oliwek
-oregano, bazylia, szczypiorek, koperek w zależności co posiadacie w danym momencie w kuchni
-ewentualnie sól pieprz do smaku


Sposób wykonania:
Cukinię obrać ze skórki za pomącą obieraczki do warzyw (jak na zdjęciu nr 2).



Potem ,,obrać" całą cukinię(aż do miąższu) za pomocą tego samego obieraka na ciękie, długie paski, które zastąpią nam makaron (efekt jak na zdjęciu nr 3).


Pomidory, por pokroić, wrzucić do miksera lub blendera razem zresztą składników i zmiksować wszystko razem.


Podokładnym zmiksowaniu, powinna nam wyjść w miarę gęsta konsystencja, w żadnym przypadku nie rozrzedamy go wodą.
Cukiniowy makaron polewamy sosem bezpośrednio przed spożyciem, ponieważ po zmieszaniu razem zaczyna wydzielać się woda.
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty i naprawdę SMAKOWY:)
Jeśli nie macie suszonych pomidorów zdróbcie sos bez nich i dolejcie troszkę oliwy z oliwek do miksera. Jednak nadają one bardzo specyficzny spak potrawie i warto poszukać ich w sklepie, choć może niebyć to takie proste.




SMACZNEGO!!!!

4 komentarze:

  1. Marcin, witamy w blogowej społeczności :)
    Potrawa wygląda pięknie :) Szkoda, że jeszcze nie ma krajowych cukinii (przynajmniej u nas), ale już niebawem na pewno się pojawią i wtedy... Ach... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za ciepłe słowo:)
    Gdyby mi ktoś kilka rok temu powiedział, że będę blog pisał, to bym go wyśmiał
    Dawna się do tego zabierałem, no i wreszcie jest!!!

    3maj się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. MArcin to wyglada przepysznie!!!!!!!! jutro na zakupki jade :)))) super blog gratulacje! ciesze sie ze sie wreszcie do tego zebrales:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy sos pomidorowy jaki jadłam! Jutro chyba znów zrobię! od kilki miesięcy próbuje surowe przepisy i jestem zachwycona:) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń