Powered By Blogger

niedziela, 5 sierpnia 2012

SUROWE KAKAO

Kolejny przepis moi drodzy, tym razem na surowe kakao:)
Nie wiem jak Wy, ale ja w młodości nie znosiłem kakao!!!
Miałem odruch wymiotny na sam widok tego świństwa hahhha
A jak jeszcze kożuch się pojawił bleeeeeeeeeeee
Masakra!!!
Też tak mięliście?!?!?!?
To mam dla Was dobrą wiadomość, robiąc ten przepis te wszystkie złe rzeczy z przeszłości kompletnie Wam nie grożą, zwłaszcza ten obleśny kożuch!!!!
Prościzna, a daje wiele przyjemności!!!
Nie jestem za częstym używaniem kakao, nawet w surowej postaci, ale im mniej gości w mojej diecie, tym większego kopa dostaje potem jak takie kakao wleję w siebie hahah
Niesamowity ogień, jak to działa, energy drink mówię wam :)


Jak zawsze życzę smacznego mając nadzieję, że komuś się to przyda HAHAHH:)

21 komentarzy:

  1. Ja miksuję banany z karobem i wodą i też jak kakao :) Ścisk!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kakao jest szkodliwe? Cale zycie zylam w przekonaniu ze powinno sie je spozywac, ze wzgledu na mineraly i zdrowy tluszcz, a teraz taki klops...:( a co jest w nim takiego zlego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Problem w tym, że wszystko co mogę powiedzieć to informacje z jakiś badań w których nie brałem udziału i nie mogę powtórzyć w warunkach domowych, więc ciężko powiedzieć gdzie jest prawda.
      Unikam jednak produktów, które wzbudzają tyle kontrowersji i skrajnych opinii. Są to głównie soja, oliwa z oliwek i kakao. Co do kakao to wielu ludzi twierdzi,że zawiera ono substancje, które są neurotoksynami, ponadto kakao jest jednym z największych stymulatorów, a wszystko co daje nam ,,kopa" powyżej naszego obecnego naturalnego stanu, wymusza naszą pracę ponad siły (co samo w sobie jest złe), a potem powoduje spadek poniżej naszego normalnego poziomu energii, gdyż organizm potrzebuje czas na regeneracje.

      Usuń
    2. a co z oliwa z oliwek? uzywam tylko takiej...
      prosze o odppowidz i bardzo dziekuja

      Usuń
    3. Niektórzy lekarze twierdzą, że wcale nie jest taka zdrowa inni, że żaden olej nie powinien być konsumowany przez człowieka. Ja jestem zwolennikiem produktów całościowych i z tego punktu widzenia zgodziłbym się z głosami przeciwko olejom. Po prostu lepiej zjeść oliwki niż wypić tylko ich część, po coś Bóg, czy Matka Ziemia złożyła to c całość i raczej nie powinniśmy tego rozbijać.
      Jeśli władasz angielskim, to na YT jest dużo filmików na ten temat.
      Przeciwnikiem olejów jest między innymi Caldwell Esselstyn Jr. Jest on jednym z największych autorytetów jeśli chodzi o choroby serca, to on leczył Billa Clintona.

      Usuń
    4. Pamiętam z czasów dzieciństwa jak mama zrobiła mi pierwsze kakao,takie pospolite z mlekiem.To był tylko 1 łyk.Obrzydlistwo.Ale to być może dlatego,że nie lubie zapachu gorącego mleka.A wiesz coś może na temat całych ziaren kakaowca?Tych surowych lub suszonych na słońcu.Czy też miałyby być be?Kupiłam pół kilo i dodaję do koktajlu kilka oprócz karobu.Chciałam spróbować jak smakuje "naturalna czekolada".No i raczej nijak.Beznadziejne.A o oliwie nie słyszałam.Sporo zawsze do ziemniaków dodaje.Prawie pływają.Szkoda,że jeszcze nigdy nie spotkałam surowych oliwek.Bo zjadłabym z garść.

      Usuń
  3. powiem szczerze, że mnie zmartwiłeś tą informacją... o ile soja zawsze dla mnie była trochę podejrzana i starałam się jej unikać (chociaż od czasu do czasu zdarza się, że ją spożywam w jakiejś formie...), to kakao zawsze było dla mnie czymś naturalnym i nieszkodliwym. owszem, słyszałam że karob jest lepszy, ale sądziłam, że bardziej chodzi o zawartość minerałów. muszę się bliżej przyjrzeć temu problemowi - a przy okazji dzięki, że w ogóle zwróciłeś moją uwagę na ten problem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No a ja ostatnio przesadzam z czekoladą gorzką i bynajmniej nie surową :( jednak też sądziłam, że kakao jest ok...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo przejdzie pewnego dnia, nie ma się co przejmować, na to wszystkie zmiany trzeba czasu.

      Owocnego wieczoru!!!

      Usuń
  5. aA! wiem, że to nie na temat jedzenia, ale... masz super włosy! (;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temat jedzenia jest ważny, ale temat włosów również jak nie bardziej hahha:)
      Dzięki!!!

      Usuń
  6. Marcinie co z ta oliwa? Bo ja nic nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No nie oliwa z oliwek nie jest zdrowa? A ja ją nagminnie dodaję do wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
  8. kakao szkodliwe? kakao było nazywane napojem bogów, zawiera Xocolatl, który chroni organizm człowieka przed rakiem, chorobami serca, pobudza układ odpornościowy do właściwej pracy, łagodzi bóle reumatyczne, przeciwdziała depresji, zwiększa siłę koncentracji, leczy biegunki, opóźnia zmiany miażdżycowe, usuwa wyczerpanie nerwowe, leczy anemię, usuwa kłopoty z trawieniem, to tylko kilka dolegliwości, które można leczyć zażywając co dzień napoje czy zupy kakaowe! Żelazo zawarte w Kakao chroni przed anemią i zmęczeniem, stąd Xocolatl jest dobrym napojem dla pracoholików i ludzi zgorzkniałych w ich depresjach! Picie kakao zwiększa poziom poczucia bezpieczeństwa zmniejszając uciążliwe tendencje do bycia w życiu ofiarą losu i otoczenia. To tylko część zalet kakao.Ważne! nie wolno go pić z cukrem ani z mlekiem , ja pije codziennie zamiast kawy , bez cukru i mleka ze szczyptą chilli:)Rozgrzewa i poprawia humor :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cześć, interesuje mnie jakiego blendera obecnie używasz, miałam Philipsa ale niestety umarł już, teraz zastanawiam się nad czymś nowym w miarę rozsądnej cenie ( nie jestem na raw, jem też gotowane, blender potrzebny mi co robienia koktajli zielonych) jaką moc polecasz? a może jakiś konkretny model?

    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj Oj, kakao jest złe ale banan moczony w konserwantach to już samo zdrowie? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Naturalne kakao jest bogate w polifenole,które są najsilniejszymi antyoksydantami.

    OdpowiedzUsuń