czwartek, 27 maja 2010

CZEGO NIE JEŚĆ cz.2






ASPARTAM E-951

Jednym ze środków chemicznych zasługujących na szczególna uwagę jest właśnie aspartam!
W przerażającym stopniu rośnie ilość produktów spożywczych, do których jest dodawany. Jest to substytut cukru, który nie zawiera kalorii. Naiwność nasza jest tak wielka, że napoje, gumy do żucia, płatki śniadaniowe, dżemy z jego zawartością poleca się głównie ludziom, którzy dbają o swoje zdrowie, a zwłaszcza o swoją tuszę.

Jakie przerażenie mnie ogarnęło, kiedy lekarka przypisała, mojej wtedy 2.5 letniej córeczce syrop-witaminki, które zawierały ASPARTAM!!!!
Jeśli nie mogę ufać lekarzom, to komu mogę ufać????
Tak jest tylko sobie:)
Osiem lat po wynalezieniu tej substancji odrzucano dopuszczenie jej do produkcji mając na uwadze niebezpieczeństwo jakie niesie spożywanie aspartamu przez ludzi.
Niestety w latach 80 dzięki naciskom (nie bójmy się użyć słowa łapówkom) producentów, mimo wcześniejszych obaw nagle trucizna ta została dopuszczona jako oficjalny dodatek żywieniowy!!!
Aspartam atatakuje nasz układ nerwowy i jest bezpośrednią przyczyną raka mózgu.
Stwarza przyjazne warunki do rozwoju takich chorób jak skleroza, depresja, cukrzyca, ziarnica złośliwa, artretyzm, choroba Alzhaimera, ataków paniki, choroby Parkinsona, padaczki, problemów z tarczycą o raz wielu innych.
Następnym razem zanim sięgniesz po jakikolwiek słodki produkt bez cukru taki jak guma Orbit, Cola light (zero), czy lekarstwo dla Twojej pociechy, sprawdź, czy unikanie cukru tą drogą tak naprawdę jest dbaniem o zdrowie!!!!!


http://www.youtube.com/watch?v=hh0h9rCZiSw

http://www.youtube.com/watch?v=r2QmGpEK3ko


GLUTAMINIAN SODU- hydrolizowane białko roślinne

Znajduje się niemal w każdym produkcie wysoko przetworzonym. Znajdziemy go w sosach, przyprawach, chipsach, mrożonkach i wielu, wielu innych.
Dodawany jest do żywności głownie dzięki temu, że ma właściwości uzależniające. Główne skutki uboczne to ból głowy, palpitacja serca, wymioty, zdrętwienie kończyn, bóle w piersiach, ogólne osłabienie.
Szczury i myszy, którym zaraz po urodzeniu wstrzyknięto glutaminian sodu zapadały na otyłość, która normalnie u nich nie występuje, a ilość produkowanej przez nie insuliny potrajała się.


TŁUSZCZE TRANS

Tłuszcze trans powstają w wyniku podgrzewania olei roślinnych przy użyciu bardzo wysokich temperatur, celem zmienienia ich w substancje stałe. Podobnie jak glutaminian sodu i Aspartam są obecne w tylu produktach, że ciężko by je wymieniać z nazwy. Możesz je znaleźć w margarynach, cistach, lodach, cukierkach, wyrobach cukierniczych.
Tłuszcze trans podnoszą poziom złego cholesterolu, pozostawiają tłusty osad na naszych arteriach, powodują zaburzenia w trawieniu i zmniejszają przyswajalność witamin.



BARWNIKI SYNTETYCZNE

E 110 (żółcień pomarańczowa) znajduje się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, duszności. Błękit ubrylantowany, oznaczony symbolem E 133, dodawany do warzyw konserwowych jest może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego inne schorzenia układu pokarmowego.



KONSERWANTY

E 210 (kwas benzoesowy), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Azotyny potasu i sodu czyli
E 249 i E 250, powszechnie stosowane w peklowaniu mięsa, mogą prowadzić do zmian rakotwórczych w organizmie. Siarczany, oznaczone od E 220 do E 228, znajdują się m. in. w konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych, u osób wrażliwych wywołują nudności i bóle głowy.



SUBSTANCJE ZAKWASZAJĄCE

Kwas octowy (E 260) znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) są dodawane do przypraw i niewskazane dla osób, które mają chore nerki czy wątrobę. W dużych ilościach działają na organizm przeczyszczająco.



PREPARATY ZAGĘSZCZAJĄCE I ŻELUJĄCE

Kwas alginowy (E 400) szczególnie niewskazany dla kobiet w ciąży i karoten (E 407), który może przyczynić się do owrzodzenia jelita.


Warto by również wspomnieć o kosmetykach  , których użycie nie każdy zdaje sobie sprawę jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Nasza skóra wchłania wszystko co w nią wcieramy, każdy balsam, podkład krem, pomadkę!!!  To wszystko wędruje wprost do naszego krwiobiegu i zatruwa nas od wewnątrz. Kosmetyki zawierają min laurylowy siarczan sodu używany do zeskrobywania starej farby i czyszczenia silników samochodowych, różnego rodzaju dwutlenki podejrzane o rakotwórczość, formaldehyd , który jest bardzo silnie drażniącą substancją. Należy zwrócić szczególną uwagę na antyperspiranty, które nie dość, że zawierają aluminium, to blokują wydalenie toksyn z organizmu, które pozostaną w nas zatruwając nasz organizm i będąc przyczyną przeróżnych chorób.
Na tej krótkiej liście powinny się znaleźć również fluor , alkohol, nikotyna i wiele wiele innych substancji, ale jak zawsze poruszam krótko najważniejsze, a teraz zachęcam do wycieczki do kuchni. Weźcie jakiś przypadkowy produkt i sprawdźcie, co tam tak naprawdę się znajduje!!!

Mam nadzieję, że te informacje na coś się przydały i sprawią, ze wyeliminujecie chociaż część tych produktów z waszej codziennej diety. Na początek może to być trudne, bo jedzenie bez naszych ulubionych przypraw nie takich jak Vegeta, czy ketchup  nie będzie nam tak smakować. Jednak tak jak wspomniała trzpiotka, po jakimś czasie kubki smakowe zaczynają działać tak jak powinny i czujemy ,,prawdziwy" smak jedzenia!!!
Warto się jakiś czas pomęczyć, żeby zobaczyć jak naprawdę smakuje banan:)

Jak zwykle WIELKIE pozdro i wysyłam DUŻO ciepła!!!

6 komentarzy:

  1. Czytalam o tym wczesniej,ales zarosc dni skutecznie wyplowila te wiedze z glowy.
    Daje to wszystko do myslenia.Pozdrawiam :)
    Ach nie wiem czy przeczytales odpowiedz, na Twoje pytanko. Gryf jak i cala reszta zostala wyprodukowana przez Washurn.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytałem, czytałem:)
    Jak kilka wiosen mniej miałem na karku, to grałem na basie:)
    Bas jest cudowny!!!
    Ostatnio kupiłem sobie elektroakustyka, ale za dużo poświęcam czasu na zdrowie i leży śliczna czarnulka w kącie, ale przyjdzie czas na nią:)

    PEACE!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. oglądałam kiedyś dokument na temat aspartamu, to było przerażające, a najgorsze jest to, że nikt przed tym jakoś specjalnie nie ostrzega, większość ludzi nie wie, jakie to szkodliwe... od tamtej pory staram się unikać tego świństwa! pozdrawiam Sabina:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. No niestety, ludzie nie mają pojęcia, co w siebie ładują, ale mam nadzieję, a nawet wiem na pewno, że to się zmieni:)

    Pozdro!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje za ten artykul marcin, prosze nie przestawaj pisac!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń